Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 19. apríla 2018, 07:23
  • Autor:red

Dnes je štvrtok 19. apríla. Meniny má Jela.

Ženské meno Jela je južnoslovanským variantom gréckeho mena Helena a znamená „svetlo“. S jeho nositeľkami sa stretávame menej a oslovujeme ich Jelka, Jelinka, Jelena, Jelica. Sú to ženy, ktoré sa dobre cítia vo vlastnom svete. Jely sú tak trochu samotárske ako sob, ich zvierací totem. Spoločnosť vyhľadajú, ak sú práve dobre naladené. Nezaoberajú sa podrobnosťami a problémy vidia zoširoka. Majú vynikajúcu pamäť. Buď ľúbia, alebo nie. Ak neľúbia, je to jednoduché – stačí odísť.
Majú silnú emotívnosť a dobrú aktívnosť. Niektoré z nich dlhé roky čakajú na „správneho chlapa“. V rozhodovaní sú rozumné, ale pri realizácii ich ovláda zmysel pre utópiu. Životaschopnosť majú veľmi dobrú. Umožní im čeliť zdravotným problémom, ktoré by sa nemuseli dostaviť, keby nehrešili akousi bezstarostnosťou v tomto ohľade. Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Šťastné farby majú zlatú, zlatožltú a hnedú, ochranné rastliny ľubovník a bobkový list, ochranné kamene jantár, topás a granát.
Známe osobnosti s menom Jela: Jela Špitková – husľová virtuózka, Jela Mlčochová – autorka literatúry pre mládež i dospelých
V psom kalendári oslavuje meniny Dausy

Hudobný kalendár


1928 – narodil sa Alexis Korner (Parí)ž, bluesový spevák, gitarista aj klavirista. Spolu s hráčom na harmoniku Cyrilom Daviesom založili v roku 1961 rhythm & bluesovú skupinu Blues Incorporated. Hrali v nej takí muzikanti ako Charlie Watts, bubeník Rolling Stones, Jack Bruce, Ginger Baker, obaja neskôr v skupine Cream, či Graham Bond. V 60. rokoch začal aj svoju mediálnu dráhu, účinkoval v televíznej show Five O’Clock Club. V roku 1970 založil big band C.C.S., čo je skratka pre The Collective Consciousness Society. Jeho muzikantskú dráhu dokumentuje viac ako 20 albumov a kompilácií. Vyslúžil si pomenovanie otec britského blues. Zomrel v Londýne 1. januára 1984 (rakovina pľúc) vo veku 55 rokov.
1942 – narodil sa Alan Price (Fairfield, UK), hráč na klávesových nástrojoch. Na začiatku 60. rokov založil skupinu Alan Price Rhytm & Blues Combo. Po príchode speváka Erica Burdona do skupiny si zmenili v roku 1963 názov na Animals. Preslávili sa skladbou House Of The Rising Sun, túto tradičnú folk-bluesovú skladbu upravil práve Alan Price. V roku 1965 pre nezhody z Burdonom odišiel od Animals a založil skupinu Alan Price Set. V decembri 1966 vydali LP platňu s názvom The Price To Play. Populárni boli v druhej polovici 60. rokov, v hitparáde mali šesť skladieb.


1943 – narodila sa Eve Graham (rodená Evelyn May Beatson, Kinross, Škótsko), speváčka, členka skupiny New Seekers. Túto formáciu založil na základoch skupiny Seekers spevák a gitarista Keith Potger v roku 1969. V marci 1972 reprezentovali Anglicko na 17. ročníku pesničkovej súťaže Veľká cena Eurovízie, so skladbou Beg, Steal Or Borrow skončili na 2.mieste, vyhrala Vicki Leandros so skladbou Aprés Toi. V singlovej TOP 40 hitparáde mali dvanásť skladieb, najväčšími hitmi boli I’d Like To Teach The World To Sing v roku 1972 a You Won’t Find Another Fool Like Me v roku 1974, ktoré sa dostali na prvé miesto. Vydali šestnásť albumov a kompilácií. Eve má na svojom konte aj štyri sólové albumy.
1947 – narodil sa Mark Volman (Los Angeles, California, USA), spevák a gitarista skupiny Turtles. Na strednej škole v Los Angeles založili štyria spolužiaci v roku 1963 skupinu Nightriders. Z nej sa potom počas roku 1965 sformovala kapela, ktorej dali názov Turtles. Už v septembri 1965 mali v hitparáde prvú skladbu It Ain’t Me Babe. Pod týmto názvom vydali dva mesiace nato aj prvý album. Skupina bola úspešná hlavne v druhej polovici 60. rokov. V hitparáde mali deväť skladieb, ich najväčším hitom bola pieseň Happy Together, ktorá v marci 1967 viedla americký rebríček. Rozišli sa v roku 1970, na svojom konte majú šesť albumov. Najúspešnejším z nich bol Happy Together, vydaný v júni 1967.


1966 – narodil sa Tomáš Krulich (Teplice), gitarista rockovej skupiny Kabát. Táto kapela vznikla v českých Tepliciach v roku 1983. Jeho zakladajúcimi členmi boli Milan Špalek a Tomáš Krulich. Pred príchodom do skupiny hral Tomáš v kapele Motorband, bol autorom dvoch piesní King za velkou louží a Máš všechno all right na ich LP platni Made In Germany. Neskôr sa ku Kabátu pridali Radek Hurčík, Josef Vojtek a Ota Váňa. V tejto zostave hrajú dodnes. Je zaujímavé, že začínali ako trashmetalová skupina. Neskôr sa preorientovali na rock. Odpichom pre ich úspešnú dráhu bol rok 1991, kedy vydali prvý album Má ji motorovou. Za roky 2003 a 2004 získali českého Zlatého slávika v kategórii skupiny. V máji 2007 reprezentovali Českú republiku na piesňovej súťaži Veľká cena Eurovízie so skladbou Malá dáma. Na svojom konte majú jedenásť štúdiových albumov a jedenásť zlatých slávikov.

Lekárenská pohotovosť


Lekáreň POD KOLONÁDOU, Winterova 14, Piešťany, tel. 0337726030 18:00 – 22:00        

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Marta Chudá
Náhradný: MUDr. Eva Jurgová, CSc
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Emília Zacharová
Náhradný: MUDr. Oľga Bošanská
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 17.30 a 20.00 h
Dubček
Historická dráma o mužovi, ktorý stál na čele mnohých významných spoločenských zmien na konci 60. rokov minulého storočia. Charizmatický štátnik s dobráckym úsmevom, ktorý vzbudzoval v ľuďoch nádej, že začnú konečne slobodne dýchať. Ale augustový vpád vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie demokratizačný proces definitívne pochovali. Slovenská premiéra.
SR-2018, MP 12, originálna verzia, 86 min. Vstupné: 5 €

Foyer MsKS:
9. 4. – 27. 5.
Z činnosti MsKS v roku 2017
Výstava fotografií

Galéria Fontána:
3.-23. 4.
Peter Žanony
Akryl, olej, sochy

Foyer KSC Fontána:
5.–24. 4.
Vojtech Rušín
Poézia ľudskej duše
Fotografie

DOM UMENIA
Výstavy:
5.-29. 4.
Peter Krivda –
NIEKOĽKO SLOV VO FARBE
Obrazy, sklo
6.-29. 4.
VÝSTAVA členov Výtvarného klubu pri MsKS Piešťany

Stála expozícia
Foyer, 2. poschodie
Akademický maliar Jozef Bubák
SYMFÓNIA O ČLOVEKU
Maľba – akryl
Stála expozícia
Prízemie
GALÉRIA Alojz Majerník
Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelky: zatvorené

ELEKTRÁRŇA
o 15.00 a 16.00 h
PRÍBEH ELEKTRÁRNE
Komentovaná prehliadka
Štvrtkové popoludnia je Elektrárňa otvorená pre všetkých obdivovateľov priemyselného a kultúrneho dedičstva. Počas prehliadky môžete vidieť zvyšky technológie, dozvedieť sa viac o jej fungovaní v rokoch jej najväčšej slávy 1906-1945. Prezradíme vám tiež historické klebety a informácie zo súčasnosti.
Rezervácie komentovanej prehliadky na tel. 0949/657 193.
Vstupné: 2 € / 1 € (seniori, ZŤP)

o 17.00 h
VEDECKÁ KAVIAREŇ – BOL FILMOVÝ MATRIX NAOZAJ LEN FIKCIA?
Prednáška s diskusiou
Elektrická energia je s naším životom neoddeliteľne spojená, aj úradná definícia smrti sa definuje ako vymiznutie elektrickej aktivity mozgu. Bez elektrickej energie by sa v našom tele nepohol jediný sval, nevznikla by jediná myšlienka, nevyvolala sa jediná spomienka. Elektrické signály nám umožňujú dýchať, vidieť, počuť, cítiť chuť, vôňu, teplo, chlad, hýbať sa, jesť a tráviť, ale aj pociťovať bolesť. Bez elektrických prúdov by sme sa nemohli ani vystrašiť, relaxovať, dokonca ani zamilovať sa. Je to teda naozaj tak ako vo filmovom Matrixe, že sme živými batériami využiteľnými na produkciu elektrickej energie? Príďte na vedeckú kaviareň a porozprávame sa o tom. Prednáša RNDr. Ján Gálik, CSc., Neurobiologický ústav SAV Košice.
Vstup voľný

Ut. – Pi., 14.00 – 17.00 h
TVORÍME A UČÍME TVORIŤ
Výstava
Prezentácia autorskej tvorby pedagógov výtvarného odboru ZUŠ Pádivého v Trenčíne, Juraja Kréna v Novom Meste nad Váhom a ZUŠ v Piešťanoch má tradíciu od roku 2016. Desiatky pútavých dvojrozmerných a trojrozmerných diel vo forme obrazov, sôch, fotografií, textilných aplikácií a kovu pretavili pedagógovia do umeleckých artefaktov, ktoré sa oplatí vidieť.
Vstup voľný

Ut. – Pi., 14.00 – 17.00 h
NEZNÁMI HRDINOVIA
Výstava
Fotografická výstava mapuje osudy zostrelených amerických letcov na Slovensku počas druhej svetovej vojny a ich záchrancov. Na územie Slovenska sa zrútilo počas vojny 46 amerických bombardovacích a stíhacích lietadiel. Spolu 106 letcov zahynulo a približne 370 bolo chytených a poslaných do zajateckých táborov. Viacerým sa však podarilo zajatiu vyhnúť. Výstava prináša príbehy ľudí, ktorých spojil fašistický odboj, boj za prežitie, príbeh priateľstva a aj lásky. Autormi fotografií sú Dušan Hudec a Darina Smržová.
Vstup voľný

LA MUSICA
o 16.30 h
Ovos pre 3. tisícročie
Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, Výskumný ústav rastlinnej výroby vás pozývajú na podujatie "Ovos pre 3. tisícročie". Hosť: Ing. Peter Hozlár, PhD., vedúci Výskumno-šľachtiteľskej stanice Vígľaš-Pstruša, hlavný šľachtiteľ ovsa siateho a pšenice jarnej, kurátor slovenskej kolekcie Avena

o 20.00 h
Swing Q
live music

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel